Goed slapen: rekening houden met je slaaphouding
01-03-2021 13:53

Goed slapen: rekening houden met je slaaphouding
Een derde van ons leven brengen wij slapend door. Slapen kun je zien als een dagelijks terugkerende gebeurtenis waarin je lichaam en je geest tot rust komen. Goed slapen bepaalt mede de kwaliteit van leven. Tijdens je slaap wordt glycogeen aangemaakt en hierdoor krijgen de hersenen nieuwe brandstof. Gedurende de wakkere periode raakt deze suikervoorraad op. Daarna moet je weer gaan slapen om de tank weer op te laden. Slapen is dus onmisbaar. Hierdoor is slapen één van eerste levensbehoeften.
Slaaptekort
Slaapgebrek heeft effect op de hersenen. Hierdoor ga je minder presteren. Langdurig slaaptekort zal effect hebben op het concentratievermogen en de reactiesnelheid. Daarnaast heeft het negatieve invloed op je emoties en lichamelijke gesteldheid, waardoor je eerder vatbaar bent voor ziektes. Er wordt gezegd dat wij gemiddeld 8 uur slaap nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Toch is dit per persoon anders. Dit kan afhankelijk zijn van je slaapgeschiedenis, het seizoen, je leeftijd en je dagelijkse activiteiten. Het is daarom belangrijk om zelf te bepalen hoe je je voelt en je eigen slaapbehoefte te herkennen. Sommige vallen direct in slaap, terwijl andere onrustig slapen of lang wakker liggen. In onze slaap draaien wij gemiddeld zeker 20 keer. Het is belangrijk dat je slaapt op een bed (matras en lattenbodem) en kussen, die goed bij jou passen, zodat jouw lichaam optimaal ondersteunt wordt. Op het juiste bed slaap je beter en draai je ook minder!
Slaaphoudingen
Als je klachten hebt na het slapen aan je nek, hoofd en rug kan dit de oorzaak zijn van een onjuist matras, lattenbodem of kussen. Het is dus belangrijk dat je slaapt op een kussen en matras, die past bij jouw slaaphouding en jou de juiste ondersteuning geeft. Bij aankoop van een slaapsysteem en kussen dien je dus rekening te houden met je slaaphouding.
Rugligging
Als je vaak op je rug slaapt, is het belangrijk dat je een goed kussen koopt om jouw hoofd goed te ondersteunen. De kromming van je rug bepaalt de dikte van het kussen. Hoe krommer je rug is, hoe dikker kussen je moet nemen. Let wel op dat het kussen niet te dik of te hard is, want dit veroorzaakt weer een knik in de wervelkolom. Het is het beste als het kussen vervormbaar is en zowel het achterhoofd als de nek ondersteunt.
Buikligging
Een buikligging is een ligging die niet goed is voor de wervelkolom en nek. Als je het hoofd te veel draait en deze dan te zwaar wordt belast, kan dit nek- en hoofdpijn veroorzaken. Beter is om deze slaaphouding snel af te leren. Dit zou je kunnen doen door bijvoorbeeld een balletje aan de voorzijde in je slaapkleding aan te brengen. Wil je dan op je buik gaan liggen, dan voelt dat onaangenaam aan.
Zijligging
Bij een zijligging is het belangrijk dat het hoofd en de halswervelkolom zoveel in een rechte lijn blijven. Het hoofdkussen moet de nek en het hoofd zo ondersteunen dat de zijwaartse afbuiging beperkt blijft. Daarnaast is het belangrijk dat de wervelkolom tussen de schouders en het bekken niet doorhangen. Het matras biedt onvoldoende steun als het te hard of te zacht is of als het matras versleten is. Bij een te hard matras kunnen je heup, bekken en schouder onvoldoende wegzakken waardoor er een ongezonde kromming aan de rug ontstaat. Is het matras te zacht dan gaat de rug doorhangen. Beide veroorzaken lichamelijke klachten. Hoe beter de plaatselijke ondersteuning is, hoe beter de wervelkolom horizontaal blijft. Bijvoorbeeld: als je smalle taille, brede schouders en bekken hebt, dan dienen het matras en de matrasdrager ter hoogte van jouw schouders, bekken en dijbenen dieper in te veren.
Het is dus belangrijk om bij het kopen van een nieuw matras of bed rekening te houden met je slaaphouding. Bij Comfort Suite krijg je advies op maat! Kom gezellig proefliggen in één van onze winkels.